Aurinkolinnun maa

Kurkistus Aasian kulttuureihin

Aurinkolinnun maa -näyttelyn juliste

Ote Tampere-talon tiedotteesta 21.6.2001:

Indonesialaisia tekstiilejä esittelevä näyttely "Aurinkolinnun maa" avautuu Tampere-talon Talvipuutarhassa 31. heinäkuuta. Näyttelyn järjestää KuMos - Kulttuuri- ja museotyön osuuskunta yhteistyössä Tampere-talon kanssa. Elokuun 18. päivään asti avoinna olevaan näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näyttelyn tekstiilit ovat peräisin kolmelta Indonesian saarelta: batikit Jaavalta, kudotut kankaat Lombokilta ja metallilangalla koristellut songketit Sumatralta. Kankaat ovat uusia, mutta ne on valmistettu perinteisillä menetelmillä ja perinteisten mallien mukaisesti. Useimmat ovat "hamekankaita" ja "hartiahuiveja", mutta nykyajan vaatimusten mukaisesti mukana on myös sisustuskankaita kuten pöytäliinoja ja sängynpeitteitä.

Indonesia on yksi maailman suurimmista tekstiilien tuottajista, mutta lisäksi tekstiilit ovat kiinnostava ja monipuolinen osa koko Kaakkois-Aasian kulttuuria. Tekstiilien valmistus ja käyttö ovat olleet ja ovat yhä yhteydessä henkiseen elämään ja rituaaleihin. Tekstiilit eivät koskaan ole vain kankaita tai vaatetuksen osia, vaan voimallista symboleita, jotka ilmaisevat kantajansa yhteiskunnallista statusta ja sosiaalista asemaa. Häissä ja hautajaisissa tekstiilit ovat osa tärkeää lahjojen vaihtoa ja ne näyttelevät pääosaa monissa juhlissa. Kaiken tämän seurauksena usein juuri tekstiileihin liitetään henkisiä merkityksiä ja yliluonnollisia voimia.

Lisätietoja:
KuMos / Irmeli Suviola, puh. 040-541 0017
Tampere-talo / Lisa Nordenswan-Uusitalo, puh. (03) 243 4101.